Vestfold og verdensarven - FRED - KARBONBALANSE og KLIMA - FORTELLINGER og HISTORIE
Behandling av selkjøtt og selskinn

Slik behandler du selkjøtt
Storfekjøtt med maritim viltsmak er en god beskrivelse av selkjøtt. På grunn av det store blodinnholdet blir det helt mørkt når det kokes eller stekes. For å unngå parasitter er det meget viktig at du gjennomkoker eller gjennomsteker alt selkjøtt. Spis aldri selkjøtt som er rødt eller rosa inni.
Myten om spekksmak på selkjøtt skyldes feil behandling. Bruker du denne framgangsmåten unngår du det:
 1. Så snart dyret er skutt, blodtappes det og flås. Blodtappingen er meget viktig. Det øker holdbarheten på kjøttet og gjør smaken bedre.
 2. Biffene og fileene skjæres ut.
 3. Avkjøl kjøttet, kjøttet skal ikke skylles. Det ødelegger smaken.
 4. Vær nøye med å skjære vekk enhver antydning til spekk på kjøttet. Selspekk harskner raskt og ødelegger kjøttet. Dette er en møysommelig jobb, men er helt avgjørende for å unngå spekksmak og harskning.
 5. Dersom du ikke disponerer vakumpakkemaskin, kan kjøttet blokkfryses eller glasseres. Hovedsaken er at det ikke kommer luft i kontakt med kjøttet. Selkjøtt tåler ikke lys, luft eller varmegrader, da surner det raskt. Derfor skal selkjøtt ikke modnes, men så snart det er avkjølt pakkes luftett og fryses.
 6. Biffene pakkes single, mens indrefileeten pakkes i par.
 7. Vil du trekke ut blod fra kjøttet og mildne den maritime viltsmaken, kan du legge kjøttet et par døgn i kefir, melk eller eddikkvann.
 8. Kjøttet smaker fortreffelig i gryteretter, som finnbiff og som kjøttkaker. Solbærsirup setter en ekstra spiss på gryteretter med selkjøtt.

SLIK BEHANDLER DU SELSKINN
Selskinn må behandles helt annerledes enn skinn fra landpattedyr. Altfor ofte blir skinnene gule, surner, lukter stramt og slipper hårene. Følg denne oppskriften, så er sjansene større for et godt resultat.
 1. Flå dyret så snart som mulig. Helst mens det ennå er varmt. La mesteparten av spekket sitte på skinnet.
 2. Spekking Reis en lem eller palle i 45 graders vinkel slik at pallen når deg til brystbenet. Legg skinnet over lemmen slik at det henger stramt nedover lemmen med spekksiden ut. Med en skarp kniv flår du spekket av skinnet. Forsiktig så du ikke skjærer hull i skinnet. Det må ikke være mer enn et par, tre millimeter spekk igjen på skinnet. Vær særlig nøye med kantene. Der har skinnet lett for å surne. Spekking er en ordentlig grisejobb
 3. Legg skinnet flatt på en lem og skjær vekk alle spekklumper på kanten av skinnet. Dette er meget viktig. Områder på skinnet som har spekktykkelse på mer enn to, tre millimeter vil bli ødelagt.
 4. Vasking Vask skinnet grundig tre ganger med sterkt Zalo vaskemiddel og 30º varmt vann. Skyll grundig med 30º varmt og rent vann mellom hver vask.
 5. Salting Salt kjøttsiden på skinnet med rikelige mengder grovt havsalt. Rull det sammen med skinnsiden ut.
 6. Legg skinnet i en bøtte eller butt med så mye saltlake at det dekker skinnet. Butten / bøtta må ha helt helt tett lokk.
 7. Saltlake lager du ved å blande salt og vann. Laken har riktig styrke når en potet flyter i laken
 8. Legg en stein eller noe annet tungt oppå skinnet.
 9. Deler av skinnet som stikker opp av laken vil bli ødelagt..
 10. Pakking og forsendelse Kontroller at lokket er helt tett. Ellers kan det lekke saltlake under forsendelsen. I så fall kan du risikere å få erstatningskrav. Bruk tape og tau til å sikre lokket.
 11. Etter minst en uke i saltlaken sender du butten med skinnene i saltlake til: 
  Reiber Skinn AS
  Damsgårdsgate 125
  Postboks 990
  5002 BERGEN
  Telefon: 55 94 42 00
  Telefax: 55 34 30 04
Website Builder drives av Vistaprint