Vestfold og verdensarven - FRED PÅ OG MED MODER JORD - KARBONBALANSE
Einerbærøl
10 liter vann
4 dl knuste eienerbær
3 kg sukker
½ ss humle
2 dråper sukkerkulør
1 ss gjær
Rosiner
 
Sånn gjør du:
 
Kok alt, med unntak av gjær og rosiner, sammen i 10 minutter. Sil og avkjøl til ca. 35 grader.. Gjæren røres ut i litt av vesken før den tilsettes brygget. Rør godt om og dekk over krukken. Settes på et lunkent sted i to døgn før ølet skommes og siles. Det fylles på flaser hvor det er lagt et par rosiner i bunnen.
 
Øl med humle fra Luggerud
Ingeredienser:
10 l. vann
1 dl. Knuste enerbær
1kg. Enebærkvister
1 håndfull humle
¼ kg sukker
¼ kg kandissukker
50 g. gjær
 
Sånn gjør du:
 
Kok opp knuste enerbær, enerkvister og humle, sil det i fra og tilsett sukker og kandissukker. Kok dette et kvarter, avkjøles så til 35 grader, tilsett utrørt gjær og sett det på et lunt sted. Rør i ølet flere ganger første dagen. Skommes godt etter 2 døgn, siles og tappes på rene flasker. Oppbevares i kjeller eller tilsvarende. Etter 2 uker er det ferdig.
 
Olderfars øl
Ingredienser:
Vann
Humle
Einerkvist med bær
Maltekstrakt
Sukker eller kandissukker
Honning
Gjær
Vørterøl eller bokkøl
 
Sånn gjør du:
 
Kok opp 30 l vann (ta det i flere omganger/kjeler). Helles over på ballong når det er lunkent. I den første kjelen har jeg 50 gram humle. En hel rå ingefær deles opp i småbiter. I samme kjelen har du også en stor einerkvast med mange einebær på.
 
I neste kjele har du ett glass maltekstrakt. Løs opp 1 til 2 kg sukker eller kandissukker og 250– 500 gram med honning. For å få farge, ha i en liten falske tomtebrygg.
 
Avkjøl brygget til 30 grader, ha deretter i 50 gram gjær, to flasker vørterlø eller bokkøl.
 
La det stå i 24 til 30 timer og fyll over i bøtter, slik at det blir bunnfall. Tappes deretter på flasker. Kan drikkes etter noen dager. Bør stå kaldt.
 
Mjød fra Nordland
Ingredienser:
1 liter honning
9 liter vann
1 ts kanel
1 ts ingefær
½ ts nellik
2 sitronskall
1 håndfull humle
2 ss gjær
 
Sånn gjør du:
Hell honning og 6 liter vann i en kjele. Dybden måles med en stokk, hvorpå høyden avmerkes. Deretter tilsettes resten av vannet. Når det koker opp tilsettes humle og krydder. Kok så det hele til det sist tilsatte vannet er innkokt (se merket). Brygget skummes og helles opp i krukke eller kar. Når det er fingervarmt tilsettes gjæren.
 
Dekk det hele med klede, som bindes fast. La det stå slik i 3 døgn, hvoretter mjøden siles og tappes på fasker som korkes og vokses.
 
Mjød fra Romsdal
Ingredienser:
8 l vann
500 g sukker
500 g brunsukker
2 sitroner
1sl sirup eventuelt litt ingefær
¼ ts gjær
Rosiner
 
Sånn gjør du:
 
Vannet kokes opp og slås over de øvrige ingrediensene. Det hele avkjøes til veska er lunken. Gjæren røres ut og tilsettes. Det hele står et døgn før det siles og tappes på flasker. Tilsett ½-1/1 ts sukker og 1 rosin pr. flaske før de korkes. Flaskene lagres ca. uke før de er klar til bruk.
 
Karvøl fra Vingelen
Ingredienser:
10 l vann
2 bunter karve
1 håndfull humle
½ kg mørk sirup
Litt sukker
Ca. 25 g. gjær
 
Sånn gjør du:
Vann, karve, humle, sirup og sukker blandes og kokes ca. 1 time. Det hele siles så over i rengjort øltønne gjennom et silklede. Avkjøles til ca. 30 grader, og gjæren tilsettes. Etter 4– 5 dager er ølet ferdig. Da tettes bunnspunset til med rugklister. Fin sommerdrikk.
 
Lingondricka
Ca. 1 liter
1½ l tytterbær (lingon), ca. 1 kg
5 dl vann
3 dl honning
 
Rens og skyll tyttebærene og la dem renne vel av seg. Mos bærene i et fat, hell på vann og dekk til. La det stå en sval plass 1-2 døgn. Rør om i bærmassen noen gang i løpet av tiden.
 
Sil bærmassen gjennom silduk. La den selvrinne ca. 30 min.
Bland saften vel med honningen og skum.
 
Hell opp tyttebærdrikken i vel rengjorte, kalle flasker. Sett på skrulokk eller korker.
 
Oppbevar lingondrica mørkt og svalt.
 
Âppeldricka
7½ liter
6 l hakkede epler
6 l vann
150-200 g honning
 
Legg eplene i en bøtte og slå over vann. La det stå i 4 dager. Sil av saften.
Rør ned honning og rør til honningen har løst seg.
 
Äppeldrican går å spare i ca. 1 uke.
 
Fläderblomsdricka
Ca. 3 liter
40 klaser fläderblommor
5 epler
Evt. har- eller ängsyra
2 l vann
5 dl honning
 
Skyll blomsterklasene vel og skiv eplene tynt.
 
Drei blomsterklasene, eplebiter og har- eller ängsyra i en stor krukke eller dunke.
 
Kok opp vann og honning og hell laken over blandingen med blomster.
 
Dekk over krukken og still den kalt i ca. 3-5 døgn.
 
Sil saften gjennom duk, fyll rengjorte krukker og still den kaldt.
 
Kan oppbevares ca. 1 uke i kjøleskapet.
 
Mjød
Det er mulig selv å brygge sitt øl og gjøre det like godt som de beste kommersielle bryggeriene. Men det kan også bli et usselt isammenkok som ikke fortjener navnet øl.
 
For å brygge ca. 25 liter øl trenger man et kokekar i rustfritt stål eller et melkespann på ca. 25 liter, en like stor glassbeholder med gjæringsutstyr (gummipakning og vannlås), plastslange og silduk, et døsslag, samt en stor plastdunk med tett lokk og hull i lokket for vannlåsen.
 
Begynn bryggingen med å nøye vaske all redskap og kar.
 
Ingredienser til vørterkoket
5 l vann
6 kg maltekstrakt, om du ikke lager din egen malt av korn
30 g pors
 
Kok opp vannet og tilsett maltekstraktet og porsen. La det koke i omtrent en time.
 
Hell under tiden 10 liter kaldt vann i glassbeholderen. Ta av gryten fra varmen. Tilsett 5 liter is for å kjøle ned vørteren og rør om med døsslaget til isen er smeltet.
 
Sil vørteren gjennom døsslaget til et melkespann eller en plastdonke og fyll på med ytterligere vann til det blir omtrent 25 liter.
 
Når spannet innehold holder omtrent 20-25 ºC tilsettes 2 pakker ølgjær. Deretter benyttes heverten for å få råølet over på glassbeholderen og gummipakningen og vannlåsen settes på.
 
Det skal nå begynne å gjære innen 2-20 timer og bør stå og gjære i ca. 5 dager innen det på ny ved hjelp av heverten tappes over på en annen glassbeholder. Gummipakningen og vannlåsen settes fast og det hele stilles vekk for gjæring. Glasskolben kan stå litt svalere da ølet blir bedre om det gjærer langsomt. Dette tar omtrent to uker. Ølet kan tappes på rene flasker for forvaring. Bør imidlertid nytes så snart som mulig.
 
Bisp
(8 – 10 glass)
 
En stilfull avløser for den sedvanlige gløggen. Navnet kommer fra den vinrøde bispekappen i Oslo.
 
1 flaske rødvin (med eller uten alkohol)
2 dl akevittlikør (eller portvin)
1 vaniljestang
2 kanelstenger
8 nellik
tynt skall fra ½ appelsin
sukker?
 
Bland vin og likør i en kjele. Tilsett åpnet vaniljestang med frøene, kanelstenger, nellik og appelsinskall la det trekke (tildekket) minst 4 timer (gjerne natten over).
 
Varm blandingen sakte opp før servering, nesten til kokepunktet. Vinen skal ikke koke. Smak eventuelt til med litt sukker, hvis du synes det er nødvendig. Serveres i høye glass.
 
Borgonja
10 personer
1 l rødvin (med eller uten alkohol)
1 l sitronbrus
2 kurver jordbær
1 dl sukker
 
Rens jordbærene og mos dem med en potetstapper i en bolle. Hell over rødvin, sitronbrus og sukker og rør om ½ time før servering.
 
Punsh
20 personer
¼ l vodka
1½ l sitronbrus
1 l hvitvin
Hakkede sitroner i terninger
isbiter
 
Tyttebær og heggebærsnaps
5 dl tyttebær
5 dl heggebær
3 ss brunt sukker
1 fl. vodka
 
Skyll tytte- og heggebærene godt. La heggebærene fryse inn før bruk. Hell bærene på et 2 l Norgesglass eller tilsvarende, tilsett brunsukkeret og hell spriten over. Sett glasset mørkt og kjølig i 5-6 uker.
 
Sil deretter bærene av og sett flasken til modning. Er god etter 3 mnd. og blir mer rund ved lengre lagring.
 
Rognebærsnaps
3 dl renseede rognebær
3 ss brunt sukker
1 fl. vodka
 
Skyll rognebærene godt. Hell bærene på et 2 l Norgesglass eller tilsvarende, tilsett brunsukkeret og hell spriten over. Sett glasset mørkt og kjølig i 5-6 uker.
 
Sil deretter bærene av og sett flasken til modning. Er god etter 3 mnd. og blir mer rund ved lengre lagring.
 
Moltelikør
5 dl molter
1 fl. vodka
2 ½ dl sukker
 
Moltene plukkes i juli/august. Hell dem på et 2 l Norgesglass og hell spriten over slik at den dekker bærene. Tilsett sukker og vend glasset til spriten er mettet. Glasset settes mørkt og kaldt. Etter 2 ½ mnd. kan rålikøren helles av bærene og stilles til klaring i begynnelsen av desember. Likøren kan drikkes til jul.
 
Kreklinglikør
5 dl krekling
1 fl. vodka
2 ½ dl. Sukker
 
Kreklingen plukkes i august/september; skylles og fryses ned. Hell dem på et 2 l Norgesglass og hell spriten over slik at den dekker bærene. Tilsett sukker og vend glasset til spriten er mettet. Glasset settes mørkt og kaldt. Etter 2 ½ mnd. kan rålikøren helles av bærene og stilles til klaring i begynnelsen av desember. Likøren kan drikkes til jul.
Website Builder drives av  Vistaprint